Energiezuinig wonen in een jaren 30 huis kan écht: ‘Zo krijg je een groen energielabel!'
Toch ziet Marian in het afgelopen jaar, mede door de gestegen energieprijzen en duurzaamheidsagenda, dat veel potentiële kopers het spannend vinden om een jaren 30 huis te kopen. Dit is niet nodig, want er is veel mogelijk om een jaren 30 woning energiezuinig te maken.
Uniek karakter
Volgens Marian heeft een jarendertighuis een eigen uniek karakter: de woningen uit deze bouwperiode zijn onder andere geïnspireerd op de Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco. “Mooie stukplafonds, een vestibule (hal), sierelementen en gave schouwen. Maar ook de kleine details zoals het deurbeslag en de nummerbordjes bij de voordeur of de wandtegels of granito vloer in de hal. Alles draagt bij aan het beleven van een unieke sfeer.”
Renovaties
Helaas is tijdens renovaties, met name in de jaren 70 en 80, vaak een deel verloren gegaan. Maar ook dat maakt elke woning weer uniek. “Toen wij onze jarendertigwoning kochten stonden de kamer- en-suite- deuren nog op zolder, daar hebben we een mooie kast van gemaakt in onze slaapkamer.”
Groen energielabel
De energiecrisis heeft de jarendertigwoning iets minder populair gemaakt. “We zien dat energiezuinigheid een belangrijker thema is geworden voor huizeneigenaren” aldus Marian. “Elk huis dat wordt verkocht heeft verplicht een energielabel. De letter en kleur van een energielabel geven onder andere aan hoeveel energie nodig is om een woning te verwarmen en te verkoelen. Hoe beter een woning is geïsoleerd, hoe minder energiekosten het met zich meebrengt en vice versa.”
“Ook wordt gekeken naar het verbruik en hoe energie wordt opgewekt. Bij zonnepanelen of een warmtepomp wordt de energieopbrengst verrekend met wat je nodig hebt van een energieleverancier.”
Toch energiezuinig
“Een jarendertighuis is in originele staat niet heel energiezuinig. Meestal het laagste energielabel, label F. Maar daar is heel goed iets aan te doen! Zo hebben wij voor onze jarendertigwoning uiteindelijk energielabel A gekregen. Belangrijk daarbij is om het huis goed te isoleren. Jarendertig woningen hebben een spouwmuur en een kruipruimte waardoor gevel- en vloerisolatie goed mogelijk zijn.”
“Daarnaast is het belangrijk om het dak te isoleren en het glas te vervangen door HR++ glas. Glas in lood kan je in dubbel glas laten plaatsen waardoor de schoonheid blijft. Wat bij ons ook erg heeft geholpen is het plaatsen van een maximaal aantal zonnepanelen en kierdichting bij de ramen en deuren. Een jarendertighuis lijkt in eerste instantie niet duurzaam. Maar door de juiste maatregelen te nemen, kan er een groen label van gemaakt worden!”
Veel subsidie beschikbaar
Voor het verduurzamen van woningen zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Zo wordt het verbeteren van je woning snel haalbaar en niet al te duur. “De overheid vindt verduurzamen namelijk belangrijk.” De gemeente Utrecht heeft hiervoor de website jouwhuisslimmer.nl. Daarnaast hebben de Rijksoverheid en Milieu Centrale de Energiesubsidiewijzer waarbij je kan checken of je subsidie of een lening krijgt.
Energie bespaarlening
Heb je zelf geen geld om je huis te verduurzamen? Kijk eens op de website van het Nationaal Warmtefonds voor een aantrekkelijke energie bespaarlening om woningen die ouder dan 75 jaar zijn te verduurzamen.
Verduurzamend advies
“Wees niet bang voor een jarendertigwoning en vraag jouw makelaar om advies. Als makelaar helpen wij veel potentiële kopers met hoe je comfortabel en betaalbaar kan wonen. Wat kan je doen om energielabel A, B of C te krijgen en welke subsidies zijn er beschikbaar?”, aldus Marian.
Meer informatie
Ben jij geïnteresseerd in het kopen of verkopen van een jarendertigwoning? Neem een specialist in de arm. Meer informatie over onze dienstverlening bij het aankopen of verkopen van een woning vind je op deze website.
News
26/6/2024
Is jouw (droom)woning duurder geworden? Lees hier ons tweede kwartaal update
Elk kwartaal geven we in deze nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen in de woningmarkt van Utrecht en omgeving. Marian Verhoef neemt je mee in de cijfers en de ontwikkelingen achter de cijfers.
26/6/2024
Nieuwe wet huurcontracten per 1 juli 2024. Wat betekent dit voor jou?
Vanaf 1 juli 2024 zal de wet vaste huurcontracten in werking treden. Deze wetswijziging brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor zowel huurders als verhuurders van woonruimte.