De familiehypotheek is populair! Interessant voor jouw familie? Lees het hier!
26/6/2024

De familiehypotheek is populair! Interessant voor jouw familie? Lees het hier!

Rente

Een familiehypotheek is in basis hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen leen je nu bij familie en niet bij de bank. Als ouder ontvang je vervolgens rente van je kind. Het grote voordeel voor de ouder is dan ook dat het spaargeld op deze manier meer oplevert dan wanneer het op de bank staat. 

Een bank mag tot maximaal 100 procent van de waarde van de woning aan hypotheek uitgeven. Stel dat je kind nog wil verbouwen, dan is de familiehypotheek een mooie oplossing. Hij of zij hoeft dan niet aan het eigen geld te zitten, maar leent dit van jou. 

Overeenkomst

Ook al ben je familie, de afgesloten lening moet wel in een getekende overeenkomst worden vastgelegd. In deze overeenkomst staan de afspraken die gemaakt zijn met betrekking tot de lening. Denk hierbij aan de aflossing en de rente die het kind gaat betalen. 

Hypotheekrenteaftrek

Als het kind de rente wil aftrekken, dan dient deze nagenoeg gelijk te zijn met de op dat moment geldende gemiddelde rente onder dezelfde omstandigheden. Je mag als ouder best een hogere of veel lagere rente vragen aan je kind, maar dan is de kans groot dat deze niet in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftrek en vervalt hiermee het belastingvoordeel. Verder moeten ook de voorwaarden overeenkomen met de eisen die worden gesteld aan rentes die in aanmerking komen voor de renteaftrek. Ben je er niet helemaal zeker van, dan kan de notaris en de Belastingdienst jou helpen aan de juiste voorwaarden en rentestanden.

Schenken

Als ouder hoef je geen belasting te betalen over de rente die je ontvangt. Daarnaast mag je als ouder het bedrag dat je kind aan aflossing en rente betaalt ook jaarlijks schenken. Houd daarbij wel rekening met de hoogte van het maximale schenkbedrag per jaar. In 2024 is dit bedrag: 6.633 euro.

Risico’s

Voordat je als ouder de familiehypotheek inzet, is het goed na te denken over de risico’s. Je moet het bedrag bijvoorbeeld wel kunnen missen. Is het bedrag bedoeld voor je ‘oude dag’, weet dan wat voor consequenties het heeft door daar een (groot) deel van uit te lenen. Denk ook na over de risico’s wanneer je kind de rente niet meer kan betalen of de hypotheek niet kan aflossen. Daarnaast kan het ook zijn dat de bank besluit geen hypotheek uit te keren. De lening bij de ouders telt namelijk mee in de totale schuld van het kind. Hierdoor kan de bank concluderen dat het inkomen niet toereikend is om beide leningen te financieren en de bank daarmee een te groot risico loopt. Een oplossing hiervoor kan zijn dat deze lening een achtergestelde lening wordt (een lening die wordt achtergesteld op andere schuldeisers zoals de bank).

Morgen Makelaardij up-to-date

News

Is jouw (droom)woning duurder geworden? Lees hier ons tweede kwartaal update

Elk kwartaal geven we in deze nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen in de woningmarkt van Utrecht en omgeving. Marian Verhoef neemt je mee in de cijfers en de ontwikkelingen achter de cijfers.

Read more

Nieuwe wet huurcontracten per 1 juli 2024. Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 juli 2024 zal de wet vaste huurcontracten in werking treden. Deze wetswijziging brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor zowel huurders als verhuurders van woonruimte.

Read more